Pet or food: animals and alimentary taboos in contemporary children's literature

Justyna Sawicka

Abstract

In books for pre-school and early school-age children (4-9 years of age) published in Poland between 2008 and 2014 it is possible to observe a new alimentary taboo. Though statistics show that we consume more meat than ever, we seem to be hiding this fact from the children. The animal is disconnected from the meat, which becomes just a thing we eat so that there is no need to consider animal suffering or to apply moral judgement to this aspect. The analysed books, written by Scandinavian, Spanish and American and Polish authors, do not belong to the mainstream of children’s literature, but, by obscuring the connection between the animal and the food we consume, they seem to testify to the problem with this aspect of our world that the adults – authors, educators and parents.
Autor Justyna Sawicka (WF)
Justyna Sawicka
- Wydział Filologiczny
Inne wersje tytułuUroczy przyjaciel czy składnik diety: tabu pokarmowe we współczesnych książkach dla dzieci
Tytuł czasopisma/seriiBeyond Philology: An International Journal of Linguistics, Literary Studies and English Language Teaching, ISSN 1732-1220, e-ISSN 2451-1498, (B 7 pkt)
Rok wydania2017
Nr14/3
Paginacja87-111
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych1.2
Słowa kluczowe w języku polskimtabu pokarmowe, literatura dla dzieci, dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, bajka zwierzęca, skandynawska literatura dla dzieci
Słowa kluczowe w języku angielskimalimentary taboo, children's literature, pre-school children, animal story, Scandinavian children's literature
Streszczenie w języku polskimKsiążki dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym (4-9 lat) wydane w Polsce w latach 2008-2014 są świadectwem istnienia nowego tabu pokarmowego. Chociaż statystyki wskazują, że obecnie jemy więcej mięsa niż kiedykolwiek wcześniej, coraz częściej ukrywamy przed dziećmi fakt zjadania zwierząt. Odzwierzęcamy mięso i czynimy je przedmiotem, wtedy bowiem nie musimy zastanawiać się nad cierpieniem zwierząt i nad moralnym osądem tego faktu. Analizowane książki, pisane przez autorów skandynawskich, hiszpańskich, amerykańskich i polskich, nie należą do głównego nurtu literatury dziecięcej i nie są wydawane w wysokich nakładach. Zacierany w nich związek między jedzeniem a zwierzęciem świadczy jednak, że dorośli autorzy, wychowawcy i rodzice mają problem z tym aspektem naszego świata.
URL https://fil.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona-filologiczny/33797/files/beyond_philology_no_14_3.pdf
Języken angielski
LicencjaCzasopismo (tylko dla artykułów); licence.documentVersion.FINAL_PUBLISHED; Uznanie Autorstwa (CC-BY); w dniu opublikowania
Punktacja (całkowita)7
PunktacjaPunktacja MNiSW = 7.0, ArticleFromJournal
Punktacja MNiSW (2013-2016) = 7.0, ArticleFromJournal
Liczba cytowań*
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót