The use of selected Green Lean instruments to improve catering services

Małgorzata Szymańska-Brałkowska , Ewa Malinowska

Abstract

The Green Lean approach focuses on identifying and eliminating the green waste by using the selected Lean instruments. The study presents the application of selected Green Lean instruments in improving the catering services. The aim of work is to present how the selected instruments such as Kaizen, 5S, Standardization, Visual Management, Kanban, 5Why,Benchmarking, JiT (Just-in-Time), diagram Spaghetti are used in improving catering services by identifying and eliminating green waste. The Green Lean approach can be used in catering services as a way to identify the process sites in gastronomic production that contribute to green waste and prevent it from happening.
Author Małgorzata Szymańska-Brałkowska (FM / DBE / QEMU)
Małgorzata Szymańska-Brałkowska,,
- Quality and Environmental Management Unit
, Ewa Malinowska (FM / DBE / QEMU)
Ewa Malinowska,,
- Quality and Environmental Management Unit
Journal seriesZeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej. Organizacja i Zarządzanie, ISSN 1641-3466, (N/A 20 pkt)
Issue year2019
No136
Pages601-608
Publication size in sheets0.5
Keywords in PolishGreen Lean, usługi gastronomiczne, doskonalenie
Keywords in EnglishGreen Lean, catering services, improvement
Abstract in PolishPodejście Green Lean koncentruje się na identyfikacji i eliminacji zielonych odpadów przy użyciu wybranych instrumentów Lean. W pracy przedstawiono zastosowanie niektórych z nich do poprawy usług gastronomicznych. Celem pracy jest przedstawienie, w jaki sposób takie instrumenty jak: Kaizen, 5S, Standaryzacja, Zarządzanie wizualne, Kanban, 5 Dlaczego, Benchmarking, JiT (Just-in-Time), diagram Spaghetti są wykorzystywane do poprawy usług gastronomicznych poprzez identyfikację i eliminację zielonych odpadów. Podejście Green Lean można zastosować jako sposób na identyfikację miejsc przetwarzania w produkcji gastronomicznej, które przyczyniają się do marnotrawstwa ekologicznego.
DOIDOI:10.29119/1641-3466.2019.136.46
URL http://dx.doi.org/10.29119/1641-3466.2019.136.46
Languageen angielski
LicenseRepository; published final; Uznanie Autorstwa (CC-BY); with publication
File
Szymanska_Bralkowska_Malgorzata_ Malinowska_Ewa_The_use_of_selected_green_lean_2019.pdf 388.96 KB
Score (nominal)20
Score sourcejournalList
ScoreMinisterial score = 20.0, 10-02-2020, ArticleFromJournal
Citation count*
Additional fields
LicencjaUtwór jest udostępniany na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?